سه‌شنبه ۱۳۹۸/۰۶/۰۵

به مناسبت هفته فرهنگی قزوین؛

آئین «تاریخ شفاهی گویش ها و لهجه های فرهنگ قزوین قدیم" برگزار شد

آئین «تاریخ شفاهی گویش ها و لهجه های فرهنگ قزوین قدیم" به مناسبت هفته فرهنگی قزوین با حضور داودی رئیس شورای اسلامی شهر و قافله باشی رئیس کمیسیون فرهنگی،اجتماعی و هنری شورای اسلامی شهر قزوین در سالن اجتماعات شهید بابایی دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگی،اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین عابدی‌ها شاعر و پژوهشگر ادبی قزوین ر این مراسم گفت: در زبان فارسی ۴۴ لهجه شناخته شده که یکی از آنها فارسی قزوینی است و باید به طور جدی معرفی شود.

حمید عابدی ها با تاکید بر اینکه باید آثار مناسب علمی و زبان شناختی در این خصوص تهیه و تدوین شود، افزود: البته در این راستا چند تن از محققان آثاری ارایه داده اند اما کافی نیست.

وی بیان کرد:در لهجه قزوینی مثل های فراوانی نیز وجود دارد که گرچه افرادی چون مجید بالدران یا محمد حسین سرداغی در مجموعه‌های مستقلی آنها را جمع آوری کرده‌اند اما این هم کافی نیست و ما نیاز به کارهای بزرگتری در این زمینه داریم.

عابدی ها گفت: یکی از ویژگی‌های لهجه یا گویش قزوینی، هنجارمندی و قابلیت تعلیم دادن آن است و توصیه می‌شود یکی از مصوبات هفته فرهنگی قزوین این باشد که در رسانه‌های بومی مورد آموزش عمومی قرار گیرد.

وی افزود:آفتی که امروز لهجه و گویش قزوینی با آن مواجه است این است که گاهی در مقام معرفی این لهجه زیبا و کهن، حالت تمسخر پیش می آید.

وی گفت: البته در حال حاضر برنامه‌های خوبی مانند خان بابا در صدا و سیمای قزوین و همچنین آثار خوبی مانند اشعار رضا ارداقیان اجرا و منتشر شده‌اند که در جهت حفظ و معرفی هرچه بهتر و بیشتر این گویش تلاش می کنند.

در ادامه چند تن از خانواده های اصیل قزوینی از جمله جمشیدی در خصوص بازیها و سرگرمی های قزوینی، جهیزیه بردن، خنچه بردن، نمایش های روحوضی و خرسک گذاشتن روی حوض، یزدی در مورد ورزش های زورخانه ای، زهرا مرعشی در مورد شیرینی های قزوین مطالبی بیان کردند.

یکی از برنامه های جذاب، اجرای برنامه نمایشی رادیویی، تقلید صدا و بیان ضرب المثل ها و داستانهایی با لهجه قزوینی و بیان آداب و رسوم شیرین قزوینی ها در مراسم عروسی و سایر سنن از سوی  عزیزالله  میرابی از هنرمندان پیش کسوت و شاخص و اصیل قزوین اجرا شد که با استقبال خوب حاضران مواجه شد.

تقدیر از خانواده های قزوینی از دیگر بخش های آئین تاریخ شفاهی گویش ها و لهجه های فرهنگ قزوین قدیم بود.

پایان پیام.

تصاویر مرتبط