چهارشنبه ۱۴۰۰/۰۶/۰۳

هفته فرهنگی قزوین،"کهن دیار عاشقی ثارالله؛"

پوستر هفته فرهنگی قزوین با نگاه به مکتب سقاخانه و عَلَم های عزاداری محرم طراحی شد

بدلیل تقارن هفته فرهنگی قزوین با ماه محرم الحرام؛ پوستر هفته فرهنگی قزوین، با نیم نگاهی به مکتب هنری سقاخانه و عَلَم های عزاداری محرم در ایران، طراحی شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین؛ ویژگی مهم مکتب سقاخانه استفاده از نمادهای هنری و مذهبی سنتی خصوصا نمادهای فلزی، بزرگنمایی آنها و تلفیقش با عناصر مدرن برای دستیابی به معانی جدید است.

بنابراین گزارش؛ در پوستر هفته فرهنگی قزوین، تصویر اصلی و پایه برگرفته از تیغه های فولادی عَلَم‌های عزاداری محرم در ایران است که یکی از قدیمی ترین اسباب شناخته شده این سوگواری مذهبی در ایران به شمار می رود.

این گزارش می افزاید؛ یکی از علت های انتخاب عَلَم در پوستر هفته فرهنگی قزوین، تاثیرپذیری از مکتب سقاخانه برای المان سازی و همچنین سابقه قدیمی و طولانی قزوین در برپایی و تهیه دسته‌ها و مناسک عزاداری در ماه محرم در ایران است که قزوین در کنار مشهد، اصفهان و تبریز جزو شهرهای مهم ایران است که هنوز می‌توان شکل اصیل و سنتی اینگونه از کاروان ها و دسته های عزاداری را در ایام محرم و صفر در آن دید.

این گزارش تصریح می کند: تیغه علم در پوستر هفته فرهنگی قزوین نیز برای باشکوه جلوه دادن بیشتر و همچنین اشاره به رویداد هفته فرهنگی قزوین که تاریخ مهمی در استان به شمار می‌رود، جانمایی شده است و همچنین فولادِ عَلَم به رنگ طلایی به نمایش گذاشته شده که به نوعی تصویر کلی پوستر را به شکل تندیس و یادبودی از این سال جلوه می دهد.

بنابراین گزارش؛ رنگ سبز استفاده شده در پوستر هفته فرهنگی قزوین نماد آیین شیعه جعفری و رنگ قرمز نماد قیام عاشورای حسینی است، نماد پرها که پراکنده و روی زمین ریخته شده است سمبلی از شهدای این قیام و ادای احترام به آنان است.

روابط عمومی سازمان فرهنگی یادآور می شود: تصویر حرکت تاشِ قرمز رنگ پس زمینه، نمادی از شقاوت و کشتار و ضربت شمشیر و غیره است که همگی را بارها در روایات اتفاقات عاشورا شنیده ایم و برای مخاطب از آن جهت آشناست.

این گزارش می افزاید: در مرکز تصویر تیغه، نام متبرک «ثارالله» به معنای «خونخواهی، خون، قیام برای خونخواهی» درج شده که درمیان بخشی از زیارت عاشورا «اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ وَ عَلَى الاَْرْواحِ الَّتى حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ عَلَیْکَ مِنّى سَلامُ اللَّهِ (اَبَداً) ما بَقیتُ وَ بَقِىَ اللَّیْلُ وَ النَّهارُ» به معنی: سلام بر تو اى ابا عبداللّه و بر روانهائى که فرود آمدند به آستانت، بر تو از جانب من سلام خدا باد همیشه تا من زنده ام و شب و روز برپا است، برگرفته شده است.

بنابراین گزارش؛ در تصویر تیغه علم، نماد دو اژدها که در عَلَم‌های سنتی نماد شجاعت و دلیری است با تصویر گُلی جایگزین شده که در میان آن و همچنین گوشواره ها تصویر گوهری به شکل قلب دارد. این نمادسازی برگرفته از مهمترین ویژگی مکتب نگارگری قزوین است که اهمیت زیادی به منظره پردازی با استفاده از تصویر کردن گیاهان و درختان انجام می شده است.

همچنین استفاده از نماد گوهر به شکل قلب اشاره به شعار امسال پوستر: قزوین، کهن دیار عاشقی ثارالله و همچنین معنای مهمی در فلسفه اسلامی است که دین را به صدف و محبت اهل بیت(ع) را به گوهر این صدف تشبیه می کند.

گفتنی است، متون استفاده شده در پوستر هم به خط نستعلیق نگارش شده که اشاره به نقش مهم این خط و مفهوم پایتخت خوشنویسی بودن قزوین در ایران اسلامی، دارد.

پایان پیام.

تصاویر مرتبط